Sommerlæsning 2020 – narrativ medicin

Sommeren er hér, og hvad bedre tid til at dykke ned i en ny bog!

Jeg har for nogle år siden, lavet en liste over “læseværdige” bøger for læger (“publiceret” på facebookgruppen “læger”), og denne gang tænkte jeg at gøre den lidt grundigere og mere brugervenlig. Jeg spørges til tider, om jeg kender til bøger, som jeg synes alle læger skal læse. Kategorien “bøger alle læger bør læse”, mener jeg ikke eksisterer, fordi – it depends! Jeg har i stedet udvalgt 24 non-fiction bøger, som jeg har læst, og vil anbefale, hvis en læge spørger mig om en god bog, der både er spændende, indsigtsfuld og potentielt kan ændre din rutine som læge.

Har du en bog jeg har glemt? Skriv den gerne i kommentarfeltet evt med en kort beskrivelse af, hvorfor man skal læse den, så andre kan få gavn af det!

Kan du være god læge uden at læse disse bøger? Absolut! – min kæreste er læge (og selvom jeg er biased, vil jeg mene, at hun er den bedste af slagsen). Hun afskyr at læse den her slags bøger, fordi de påminder for meget om arbejde – og det vil man jo ikke, når man har fri. Hun vil hellere læse skønlitterært, uden læge-tema. Føler du, som hende, at det er arbejde, at læse bøger med medicinsk tema, så vil jeg ikke anbefale nogen bøger til dig – der er i så fald vigtigere ting, end det i din fritid

….som det her

Vigtigheden ved tværfaglighed: Ikke alle bøgerne er rent medicinske – nogle bøger er om et helt andet emne, men som overlapper med det vi laver som læger fx human factors akutmedicin. Tværfaglighed, interdisciplinærhed og inspiration fra andre områder, er enormt vigtigt i min mening, og derfor har jeg altså taget bøger med fra andre områder end medicin. Den bedste medicinske konference i verdenen er ikke for akutmedicinere eller for kardiologer; den er for alle læger og patienter, der kigger på et emne (fx lungebetændelse) og giver deres tips om det (idé fra Matt Morgan i podcasten Mastering intensive care). SMACC-konferencen har været forgængere på dette område, og vi håber, at dens efterfølger CODA, kommer til at være dette i endnu højere grad. Videoer fra SMACC vil ofte indgå som “videre læsning” efter alle bøger.

Jeg har i oversigten herunder markeret bøger, der er skrevet af læger, eller primært handler om læger med “m”, så du kan undgå dem, men stadig gerne vil have en god non-fiction bog.

Jeg har selv, modsat min kæreste, altid syntes, at det var rart at læse non-fiction bøger (og er modsat ikke så vild med skønlitterære bøger). Jeg synes de giver mig noget, som ikke findes i lærerbøgerne – lidt imellem linjerne – og samtidig en bekræftelse af, at andre tænker som jeg, og har samme udfordringer i hverdagen som jeg (og måske løsninger på dem).

Narrativ medicin og non-fiction: Som jeg forstår det, så skal bøger, for at katagoriseres som narrativ medicin være skønlitterære. Ifølge Rasmussen og Sodemanns oversigtsartikel i ugeskriftet står følgende, om formålet med narrativ medicin

“Et af disse formål er at fremme en opmærksomhed på værdien – og gerne hæve niveauet – af empati mellem behandler og be­handlet. Narrativ medicin har desuden til formål at op­bygge og fastholde en professionel nysgerrighed over for de små, men vigtige nuancer og detaljer i patienter­nes sygehistorier, som de kommer til udtryk gennem sproget, herunder metaforer og det usagte. Det er også et formål at styrke lægens egenomsorg. Læger mister til tider sig selv af syne, når de behandler syge, fordi de ofte er konstant overbebyrdede og gang på gang kon­fronteres med grænseerfaringer i menneskers liv. Der tales indimellem om tid til selvsupervision eller selvre­fleksion uden for den travle kliniske hverdag. Narrativ medicin har til formål at tilbyde et eksternt refleksions­rum, hvor den enkelte kan bremse op og samle sig selv igen”

Narrativ medicin som nyt, interdisciplinært felt, ugeskriftet 2020, Rasmussen og Sodemann

Jeg er meget enig med overstående – med et lille men: Empati, evne til at forstå nuancer i patienthistorien og egenomsorg, samt selvrefleksion er kernetemaer i alle bøgerne, jeg lister herunder (selvom de er non-fiction), og ting jeg har fået ud af at læse de bøger jeg lister. Når jeg læser definitionen, kan jeg derfor personligt ikke se, hvorfor non-fiction ikke burde være en del af narrativ medicin (og det kan være det er det?).

Jo flere man læser af dem, jo mere føler jeg, at det bidrager mindst ligeså meget som lærerbøger og artikler i mit virke som læge (særligt, hvis de supleres med podcasts, blogs og videoer via FOAMed)

Motivation for akutmedicineren til at give narrativ medicin en chance:

Vil du have en mere “hard-core” ind-til-benet motivation? Så lyt til / se Scott Weingarts OODA loops and breadbaking, hvor han introducerer militær-legenden John Boyd’s OODA loop

https://i0.wp.com/emcrit.org/wp-content/uploads/2016/04/image17.png

(som påminder og overlapper meget med Pat Croskerry’s version af system 1 og system 2)

https://www.researchgate.net/profile/Pat_Croskerry/publication/251570230/figure/fig1/AS:287870670655530@1445645124867/Figure1-Dual-process-model-for-decision-making-From-Croskerry23-T-is-the-toggle.png

For at lære “at se, det andre ikke ser” hos patienter (observe og orient-delen af OODA loopet), må vi ifølge Boyd uddanne os bredt – ikke bare indenfor vores eget felt, eller det der menes at være “lærerbogsmateriale”.

Rarely are the humanities in medicine assessed for what they really are — neither educational flourishes nor panaceas but indispensable studies whose everyday use is as important for the quality of clinical decisions as the basic sciences are now presumed to be

Edmund Pellegrino, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4530700/

Videoer og podcasts: Du sidder måske og tænkte – ha! en liste med 24 bøger, jeg kan knapt nå igennem én på et år! Har man familie med børn, lange arbejdstider, forskning eller noget helt fjerde, er en udfordring at få tid (og fokus-tid). Har du som mig en enorm læse-liste af bøger du gerne vil få læst, men føler du aldrig får tid til?

https://i0.wp.com/www.fowllanguagecomics.com/wp-content/uploads/2015/08/welcome-to-parenting.jpg?fit=600%2C749&ssl=1

Min løsning er at lytte til podcasts / se videoer når jeg er ude og gå med min søn eller træne. De findes overalt fra forfatter(ne) af de fleste af denne slags bøger – desuden findes masser af kondenceret podcast/video-materiale på din favorit FOAMed podcasts (mine personlige favoritter er EmCrit, EmCases, St Emlyns, First10Em, BroomeDocs, CODA Change / SMACC feed), TED talks, youtube og VIMEO. Det er lidt som 80/20 reglen: Det er oftest en tideffektiv måde at få majoriteten af lærdommen i bøgerne (og synes man særligt godt om emnet, kan man jo altid hoppe til bogen bagefter). Derfor har jeg vedlagt podcasts, blogs og videoer, som beskriver de emner og take-home points der findes i bogen jeg anbefaler.

Dakara Nani? (so what) er et japansk udtryk, som præsentations guru’en Garr Reynolds ofte fremhæver, som er det første spørgsmål, man skal stille sig før man laver en forelæsning. So what? hvorfor er det her interessant for din målgruppe. Jeg vil forsøge at beskrive kort, hvorfor hver bog er særlig vigtig for dig som læge, akutmediciner og person

Disclaimer: Jeg får ikke penge for at fremhæve understående titler. Jeg har givet bøgerne “karakter”, blot så du har lidt mere at gå på. Alle bøgerne jeg fremhæver, er nogle jeg anbefaler fordi de enten var indsigtsfulde og/eller direkte anvendelige og har gjort mig til en bedre læge (og person).

Bogliste (random order):

  • 1: Also Human, Caroline Elton (m)
  • 2: This is going to hurt, Adam Kay (m)
  • 3: Trauma Room 2, Phillip Green (m)
  • 4: It’s all in your head, Suzanne O’Sullivan (m)
  • 5: Being Mortal, Atul Gawande (m)
  • 6: The Checklist Manifesto, Atul Gawande (m)
  • 7: Do No Harm, Henry Marsh (m)
  • 8: Factfullness, Hans Rossling m.fl (m’ish)
  • 9: Bad Pharma, Ben Goldacre (m)
  • 10: When Breath Becomes Air, Paul og Lucy Kalanithi (m)
  • 11: Thanks for the Feedback, Douglas Stone og Sheila Heen
  • 12: An astrounauts guide to life on earth, Col. Chris Hadfield
  • 13: At være der hvor du er, Bent Falk (m)
  • 14: The Little Book of Loss & Grief You Can Read While You Cry, Liz Crowe (m’ish)
  • 15: Streetlights and Shadows: Searching for the Keys to Adaptive Decision Making, Gary klein
  • 16: Risk, probability and decisions in Emergency Medicine, Simon Carley (m)
  • 17: Diagnosis – interpreting the shadow, Karen Cosby og Pat Croskerry et al (m)
  • 18: The Lost Art of Healing, Bernard Lown (m)
  • 19: Overdiagnosised, Gilbert Welch (m)
  • 20: Culture Code, Daniel Coyle
  • 21: Presentation Zen, Garr Reynolds
  • 22: Critical, Matt Morgan (m)
  • 23: Deep Survival, Laurence Gonzales
  • 24: Life 3.0, Max Tegmark

1. Caroline Elton, 2018: Also Human

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81kscGcmYtL.jpg

Karakter: På en gang et kram og en coach som lyfter pandoras æske og forklarer verden om vores forhold

  • Værdi for akutmedicinere: 4/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3,5/5
  • Underholdningsværdi: 2,5/5

Emne: Livet som læge, work-life, second victim, karriere

Den engelske psykolog, Caroline Elton, har igennem sin karriere arbejdet særligt med læger- og medicinstuderende, der af en eller anden grund havde problemer i arbejdet som læge / studiet (enten efter hændelser, eller fordi de følte sig utilpasse i deres arbejde). Nu har hun skrevet en bog om sine erfaringer.

So what? to ord: “bleeper death” – et koncept jeg ikke behøvede at kende til, men som er toppen af isbjerget, der hedder læge-kultur- og arbejdsmiljø, der skal ændres (og det starter med dig og mig!). Et must read for folk interesseret i arbejdskultur indenfor medicin. Et sjældent indblik ind i vores egen kultur fra en udefrakommende, der ikke er læge, men som forstår vores fag – med forslag til, hvordan vi løser det.

For hvem? Alle der er læger, kender læger eller synes, at deres læge så lidt slidt ud sidste gang i akutmodtagelsen og undrer “hvorfor mon?”

Jeg elskede den, har du mere? Adam Kay: This is Going to Hurt, Daniel Coyle: The Culture Code; DASEM og YDAMs arbejdsmiljødokument (se også for links til videre læsning), Liz Crowes blogs på St emlyns (se punkt 14 bogen), Thanks for the Feedback (Stone og Heen)

Video

(se også Sidney Dekkers youtubekanal med gennemgang af hans bøger gratis)

2. Adam Kay, 2017: This is Going to hurt

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51weLz73SbL._SX328_BO1,204,203,200_.jpg

Karakter: Den sjoveste bog jeg har læst. En Ig-nobel pris værdig

  • Værdi for akutmedicinere: 2/5 (men fordi du er læge og menneske 5/5)
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 5/5
  • Underholdningsværdi: 5/5

Emne: Livet som læge, work-life, second victim

Adam Kay er komiker (måske kender du ham fra duoen “amateur transplants” – se herunder). Han var tidligere gyn/obs, og skrev dagbog fra da han startede som læge. Alle de absurde, sjove og sørgelige historier, du ikke har kunnet beskrive til din kæreste – nu på bog

So what? Den kultur Caroline Elton beskriver, set fra en, der oplever den. Der findes mange bøger som ligner denne (og jeg har læst mange af dem), men ingen, jeg har læst fanger på samme måde det absurde house-of-god-lignende kaos, vi kalder jobbet som ung læge – beskrevet på en måde, der er noget af det sjoveste og mest tragi-komiske siden scrubs og house of god. Bevares, at være læge i Danmark er ikke det samme som i Englands 70-timers pr uge helvede for 10 år siden – men du vil finde, at der kan drages mange paraleller

For hvem: Alle med sort humor

Jeg elskede den, har du mere? Adam Kay har lavet en julebog som ikke er nær så god, men er som en slags “b-side” til denne bog. Caroline Elton: Also Human og alle “jeg elskede den, har du mere?”-bøger listet ved Also Human.

Video:

3. Phillip Green, 2016: Trauma Room 2

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41G9Y7fh2AL.jpg

Karakter: Selvom alle noveller ikke rammer plet, så er det forfriskende at se en akutmediciner skrive i novelle-case-format med hjerte og sjæl om sine oplevelser

  • Værdi for akutmedicinere: 3/5
  • Værdi for andre læger: 3/5
  • Læsevenlighed: 4/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Work-life, kommunikation, livet som akutmediciner

Noget så sjældent som en virkelighedsinspireret novellesamling skrevet af en akutmediciner om up’s and down’s på en akutmodtagelse i Wyoming, USA. Selvom de korte noveller ikke er helt faktuelt virkelighedstro beskriver de meget nøjagtigt de situationer vi står i dagligt, og hvilke følelser der er forbundet med at have med menneskeliv at gøre hver dag.

So What? Denne bog giver dig ikke noget fagligt indblik. Men kan måske påminde om, hvorfor vi gør det vi gør – og kompleksiteten af vores beslutninger i det miljø vi arbejder i. Har du læst mange non-fiction bøger, kan denne være et frisk pust

For hvem? Akutmedicinere, og interesserede i “bøger for læger” på en ny måde

Jeg elskede den, har du mere? Adam Kay: This is going to hurt, Henry Marsh: Do No Harm

4. Suzanne O’sullivan, 2016: It’s all in your head

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfHEWGsdFn3kKw3-P0qHWCTkc2dKVYeex7Vr89lfOwfejPiFZd

Karakter: Bliv ven med den psykosociale komponent, som majoriteten af dine patienter (også) lider af

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3,5/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Kommunikation, Psykosociale lidelser, neurologi, overdiagnostik

Det er nok ingen hemmelighed, at jeg elsker denne bog. En af de grupper jeg ser oftest på vores akutmodtagelse, er patienter med en betydelig somatiserende komponent i deres tilstand. Tager jeg deres præsentation for gode varer uden at lytte til deres historie og selv finde frem til deres motivation for at søge, så sender jeg dem ned i “overdiagnosis”-alley, og risikerer aldrig at få addreseret deres egentlige problem. Det tror jeg i virkeligheden vi alle gør, men ikke er opmærksomme på det. Suzanne O’sullivan (irsk neurolog og epileptolog), gør det suverænt når hun beskriver vores alles normale evne til at lyfte hverdagssymptomer op (somatisere) – og faren ved at sætte en diagnose eller en somatisk kasse ned over det symptom, der under rette (eller forkerte) omstændigheder kan føre til at vi som læger skader vores patienter mere end gavner. De tre over-grupper: smerter, Kronisk træthed og funktionelle neurologiske tilstande (FND) gennemgås ud fra patietnhistorier

So what? Alle dine patienter har psyko-social komponent – den kontekst, som ethvert symptom må forstås igennem. Det kræver dog, at man er opmærksom på at tale om det. Vi lever i bio-psyko-social paradigmet, men den psyko-sociale komponent af patientens præsentation glemmes ofte, og bliver en “udelukkelsesdiagnose”. Virkeligheden er dog, at en ikke-ubetydelig del af vores patienter lider, fordi vi stadig sidder fast i et rent biologisk sygdomsbillede. Alt fra lidt somatisering til fullblown funktionelle tilstande, kroniske komplekse smerter og fatigue, findes overalt i vores system, og de har desperat behov for lægers, systemets og samfundets afstigmatisering, validering, normalisering og åbenhed omkring at lidelse er ligeså invaliderende, selvom den er uden skade på kroppen – måske endda mere, fordi de ikke får hjælp. Måske en af de vigtigste bøger indenfor de seneste 10 år, som du aldrig har hørt om

For hvem? Alle der ser patienter professionelt, er patienter eller kender patienter (og optimalt var den læst i går!)

Jeg elskede den, har du mere? for neuro-aspektet – Susannah Cahalan (brain on fire), for kommunikationsaspektet – bent falk (at være der hvor du er) og bernard lown (the lost art of healing). Sodemann: Sårbar? det kan du selv være.

Video

5. Atul Gawande, 2015: Being Mortal

https://d1w7fb2mkkr3kw.cloudfront.net/assets/images/book/lrg/9781/8466/9781846685828.jpg

Karakter: Bogen om palliation, geriatri og patientcentrerethed, som alle læger bør læse

  • Værdi for akutmedicinere: 4/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 3,5/5

Emne: Kommunikation, palliation, geriatrisk akutmedicin

Dr Gawande har skrevet flere bøger, og de er alle meget læsværdige. Ikke alene er bøgerne velskrevne, men de er ofte paradigme-ændrende. De mest skelsættende bøger er med på denne liste: The checklist manifesto og being mortal, og hans øvrige findes i “runners up” listen. Being mortal er et kærkomment kald til vores håndtering af dødeligheden som læger og som patienter – og hvordan negligering og afvigelse fra at tale om det, kun gør det værre

So what? Dette er en af de sjældne bøger, du kan anvende i din praksis direkte efter du har læst den. EOL (end of life) og behandlingsbegrænsnings diskussionen har vi med mange patienter – og hvis ikke du har, så læs hvorfor du nok burde bringe det op. Måden vi gør det på, bør dog tweekes lidt: vend det om, og spørg, hvad der er kvalitetsliv for patienten – og hvor sandsynligt det er at de opnår det. Få værktøjer til, hvordan man på empatisk måde hjælper folk mest muligt i deres sidste tid, og ved svære behandlingsbeslutninger

For hvem? Alle – særligt hvis man ser fraile geriatriske- og onkologiske patienter

Jeg elskede den, har du mere? Bent Falk (at være der hvor du er), mine geriatri akutmedicin blogs, andre bøger af atul gawande (jf herunder), Hospitalspræst på RH Lotte Blicher Mørk (På en måde skal vi dø)

Video / blog

https://emergencymedicinecases.com/end-of-life-care-in-emergency-medicine/

6. Atul Gawande, 2009: The Checklist Manifesto

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81EVXa7NZYL.jpg

Karakter: Lær hvornår vi skal anvende tjeklister, og hvornår vi ikke skal

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 4/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 3,5/5

Emne: Decision making, De-biasing, system tankegang

Konceptualiseringen af en de-bias strategi. Hvorfor er cheklister så ekstremt effektive til det vi kalder “simple problemer”, hvis de anvendes korrekt? Hvordan reduceres risikoen uden at øge prisen på sundhedsydelser? Hvordan frigører vi vores hjerne, så vi har bedre tid til at være ved patienten og tænke over hvad der skal ske?

Tjeklister er enormt gode til det vi kalder “simple problemer”

So what? Tjeklister er geniale til “dumme / simple” problemer, der kræver en opksrift. De er derimod elendige til komplekse problemer (se Gary Kleins bog herunder). Dette er en af bøgerne, der har inspireret EMCC konceptet med brugen af smarte tjeklister, og du kan ved at læse den få indsigt i, hvorfor “read do” og “do confirm” tjeklister bør anvendes rigtigt (og hvornår de anvendes forkert i sundhedssektoren)

Jeg elskede den, har du mere? Gary Klein: Streetlights and shadows, Andre bøger af Atul Gawande (fx Being mortal eller complications)

For hvem? Alle læger

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2014

7. Henry Mars, 2014: Do No Harm

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51OIq3NEdmL._SX324_BO1,204,203,200_.jpg

Karakter: En fortælling om et fantastisk lægeliv med masser af indsigtsfulde betragtninger, hvor der i bedste kirurg-stil ikke ligges fingre imellem

  • Værdi for akutmedicinere: 2/5
  • Værdi for andre læger: 4/5
  • Læsevenlighed: 4,5/5
  • Underholdningsværdi: 4,5/5

Emne: At aldres som læge, system problemer, neurokirurgi, biografi, lægekunst

En moderne klassiker indenfor læge-litteratur. Henry Marsh, neurokirurg i England, svarer empatisk på spørgsmålet om, hvorfor kirurger ofte fremstår lidt kolde og med høj tro på egne evner. Bogen er en allround beskrivelse af sundhedssystemet, samt autobiografisk – Marsh ligger ikke fingre imellem og er hudløs ærlig ved beskrivelsen af IT-systemer, dagligdagsproblemer og frustrationsmomenter, liv- og død beslutninger for alle læger og vores egen dødelighed og alderdom indenfor faget

So what? En velskrevet og underholdende bog. Mange har skrevet bøger om samme emne, men få gør det så godt som Dr Marsh.

For hvem? Alle

Jeg elskede den, har du mere? Hvis du kan lide neurokirurgi delen: Frank Vertosick (when air hits the brain), og Marsh’es anden bog “admissions”. Hvis du kunne lide læge-fortællingen – kig denne blog igennem, der findes en del bøger af samme slags 😉 (fx Critical af Matt Morgan eller this is going to hurt af Adam Kay). Henry Marsh har lavet flere dokumentarer som kan findes på youtube.

Videoer:

8. Hans Rosling, 2018: Factfullness

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwuG0eFXLu62iO8Kg61lMjmgjy86GMCXt-9pMAgUsTUowvyMja

Karakter: En feltguide i kritisk tankegang ud fra et public health synspunkt

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 4/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Evidens baseret medicine, kritisk tænkning, global health, ligestilling

Svenske, nu desværre afdøde, Hans Rosling, nåede sammen med sin søn og svigerdatter, Ola og Anna Rosling at give verdenen denne perle af en bog i kritisk tankegang – eksemplificeret ud fra global health. Bogens vigtighed er bl.a. symboliseret i det faktum, at Bill Gates opkøbte millionvis af eksemplarer og spredte på universiteter i USA. Bogen går ud fra en simpel tese – Hans Rosling har 10 kerne-evidensbaserede spørgsmål, som han har stillet til alle fra studerende til verdensledere og journalister. Og uden undtagelse scorer de under hvad man vil forvente ved “tilfældig” besvarelse. Altså er vi biased / skewed ift vores verdensbillede. Ud fra denne tese, udvikler sig en bog om 10 tips (som også findes på Roslings hjemmeside Gapminder), der er årsag til at vores verdenssyn er biased (jf system 1 og system 2 tænkning)

So What? Som læge og som person i verdenen, er kritisk tankegang en af de vigtigste skills vi kan have – denne bog eksemplificerer hvorfor alt det vi tror er sandt om verdenen, ikke er det, og hvordan vores kilder (medierne) formentlig er årsagen til dette

For hvem? ALLE

Jeg elskede den, har du mere? Bad Science af Ben Goldacre, Hør Anna Rosling forklare om hvordan bogen blev til – https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319490?programid=2071

Video (se også TED eller Gapminder for alle deres videoer)

9. Ben Goldacre, 2012: Bad Pharma

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7a/Bad_Pharma.jpg/220px-Bad_Pharma.jpg

Karakter: Du vil aldrig se farma-industrien (eller forskning) på samme måde

  • Værdi for akutmedicinere: 4/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 3/5

Emne: Evidence Based Medicine, Kritisk tankegang, Interessekonflikter i guidelines- og forskning

Ben Goldacre var en af de første læge-forfattere jeg læste. Hans mere letlæste “bad science” er en hyldest til anti-pseudoscience bevægelsen, og kritisk tænkning og er også meget relevant selvom den er over 10 år gammel. Hans anden bog “bad pharma”, fokusere på det komplekse problem om interessekonflikt og manglende studier – og hvordan vi, før dette problem ikke bare er “fejl fixet”, men rigtigt “fixet”, ikke kan være sikre på, om den medicin vi giver til patienter faktisk virker.

So what? Goldacre er epidemiolog og psykiater, er kendt for at tale ekstremt hurtigt og være meget nørdet. Har du behov for et kursus i, hvorfor farma-industrien virkelig ikke skal inviteres til dit næste lægemøde for “bare lige” at præsentere noget på 5 minutter, eller hvorfor din key-note-speaker virkelig behøver at forklare, hvad sine interessekonflikter er – led ikke længere. Vi kan leve i lykkelig uvidenhed – eller ændre på det, der er et kæmpe problem når man begynder at prikke hul på det

For hvem? Alle der er interesserede i at kunne se patienterne i øjnene, når de siger, at denne medicin hjælper dem / ikke har bivirkninger

Jeg elskede den, har du mere? Se “overdiagnosis”-bogen herunder. Se First10Em’s blogs om EBM og særligt “parachute”-bloggene, og SGEM podcasten. Se EmCases om EBM (Ep 47). Ben Goldacres forgænger bog “bad science” er på samme tema. Se meget gerne videoerne herunder særligt af Ioannidis og Jerome Hoffman

Video:

  • Alltrials.org
  • No-Free-Meal bevægelsen i Danmark og udlandet

10. Paul Kalanithi, 2016: When Breath Becomes Air

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/91iZ2ZQduBL.jpg

Karakter: Når lægen bliver patientbeskrevet bedre end nogensinde

  • Værdi for akutmedicinere: 2/5
  • Værdi for andre læger: 3/5
  • Læsevenlighed: 4,5/5
  • Underholdningsværdi: 5/5

Emne: Patientrollen, palliation, kommunikation

Du har formentlig allerede læst den her bog, fordi den var top-sellert i 2017 da den udkom i non-fiction genren. Bogen som er skrevet af neurokirurgen Paul Kalanithi, forklarer om sin fuldstændigt uventede terminale cancerdiagnose i slutningen af 30 års alderen, og når livet skal til at begynde for ham.

So what? Tænker du nogensinde – “jeg skal bare lige nå den sidste xx eller yy, og så er jeg glad”. At være glad, der hvor du er, er en kunst – ikke mindst når man diagnosticeres med alvorlig sygdom. Paul guider os igennem vores dødelighed som læger og patienter ligeså.

Jeg elskede den, har du mere? Se video / podcastene herunder – særligt den fantastisk rørende “kærlighed på lånt tid”

For hvem? Alle med et hjerte

Video:

https://poddtoppen.se/podcast/1495304631/kaerlighed-pa-lant-tid

https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-41-rana-awdish-from-in-shock-to-true-connection-with-our-patients

https://masteringintensivecare.libsyn.com/mic-53

11. Douglas Stone og Sheila Heen, 2014: Thanks for the Feedback

https://i2.wp.com/cherryhillhightide.com/wp-content/uploads/2014/05/Thanks-For-The-Feedback.jpg?fit=2112%2C3186

Karakter: En af de vigtigste bøger jeg har læst nogensinde – og anvender mig af hver dag i klinikken og livet (selvom den tog mere end én omgang at komme igennem)

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 2/5
  • Underholdningsværdi: 3,5/5

Emne: Feedback, Komplekse systemer, Kommunikation, Teamånd, “spotting the right”

Douglas Stone og Sheila Heen har forsket i, hvordan man forbedrer en af de ting, vi er dårligst til i alle organistationer – nemlig feedback. Det de fandt ud af, gennem deres studier var overraskende, at det ikke er den, der giver feedback, der er vigtig. Det er til størstedelen mindsettet for den, der modtager feedback. Med andre ord, er denne bog ikke en, der alene lærer dig, at give feedback. Det er en bog, der lærer dig kunsten at modtage, forstå og sortere i feedback

So what? Du ser måske feedback som noget formelt omkring et bord og med en masse foldere, hvor din vejleder taler med dig. Feedback skal fortås MEGET bredere: Blindspotbias (unknown unknowns og dunning kruger effekten) og manglende evne til at tage feedback (at dække de blindspots), er en letal kombination for dig, og alle omkring dig – i dit arbejdsliv ligesåvel som i dit privatliv. Øg dine evner indenfor hvordan du modtager feedback (jep du læste rigtigt – modtageren er den vigtigste komponent – ikke giveren).

For hvem? Alle – især dem, der ikke tror de har brug for den

Jeg elskede den, har du mere? JA! St emlyns feedback blogs og akutmedicinerens feedbackblogs (links herunder). For blindspotbias se særligt denne https://emcrit.org/emcrit/how-not-to-be-a-resuswanker/

Video:

https://akutmedicineren.dk/category/non-technical-skills/laering-i-akutmedicin/

12. Col. Chris Hadfield, 2013: An astrounauts guide to life on earth

https://m.media-amazon.com/images/I/51DORcM7R1L.jpg

Karakter: Grønspættebog og biografi, i hvordan man overlever i enhver situation, hvor mennesker skal arbejde sammen

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 3/5
  • Læsevenlighed: 4,5/5
  • Underholdningsværdi: 4,5/5

Emne: Biografi, Feedback, kommunikation

Igen – ingen hemmelighed at FOAMed verdenen elsker Hadfield, og hans budskaber, fordi hans arbejdsfelt spilder over i akutmedicinsk resus- og teamarbejde. At bogen udover det, er super underholdende, og Hadfield er en af de mest biografi-værdige nulevende folk, gør det kun endnu lettere at komme igennem denne fantastiske bog.

So what? Jeg var for nyligt til en forelæsning af Cliff Reid (Sidney HEMS), som i FOAM-verdenen er velkendt for sine indsigtsfulde forelæsninger om lederskab, ekspertise, kommunikation i ABCDE situationer og uddannelse. Han anbefaler Chris Hadfields bog til alle, der starter hos ham, fordi den er så indsigtsfuld og er succesfuld i at gå den svære balance imellem underholdning, læring og fortællerevne. Koncepter som “aim for zero og “plan to fail“, har jeg anvendt i flere af mine blogs. Ekspertise er et andet kernetema, og hvordan man løser problemer i komplekse situationer (for mere om det, se Gary Klein herunder). Bogen er altså fuld af perler som er direkte applicerbare til vores situation som læger, særligt i akutmedicin og critical care og anæstesi.

For hvem? Alle indenfor specialer, hvor teamånd, og “sweating the small stuff” er vigtigt

Jeg elskede den, har du mere? Deep Survival (Gonzales), Gary Klein: Streetlights and shadows

Video

13. Bent Falk, 2012: At være der hvor du er

https://cdn5.arnoldbusck.dk/sites/default/files/bibi/1545491_1536956164.jpg

Karakter: Den korteste, bedste bog i kommunikation du ikke har læst på studiet

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 2/5

Emne: Kommunikation, palliation, reduktion af lidelse

“Den lille grønne” er egentlig en fagbog på sygeplejerskestudiet, men bør i høj grad være noget, der læses af alle læger. Bent Falk er psykolog, og forklarer på meget kort tid nogle af hemmelighederne bag patientkommunikation: Normalisering, Validering og Hvad man gør, når vi ikke kan fikse patientens problem (hvilket er oftest)

So what? Som en god ven, som jeg betragter som ekspert i kommunikation har sagt. Denne bog er den bedste og korteste bog om kommunikation, han havde læst. Den lærer os ikke små tips om kommunikation, men snarere mindsettet bagom patientkommunikation, og forsøger at aflære os “ønsket om at fikse” patienten. Den er holistisk og virkelig højt anbefalet læsning til alle. Faktisk ikke bare læger.

Til hvem: Alle mennesker

Jeg elskede den, har du mere? st emlyns Rick Body (se artikler under “overdiagnostik”-bogen herunder), Atul Gawande: Being Mortal, Suzanne O’sullivan: It’s all in your head

Video

https://www.vitaltalk.org/

https://stmungos-ed.com/blog/noteverythingthatcounts

https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-48-laura-rock-teaching-and-learning-about-communication

https://akutmedicineren.dk/category/non-technical-skills/kommunikation/

14. Gary Klein, 2009: Streetlights and Shadows: Searching for the Keys to Adaptive Decision Making

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQv1U7xJEnKrHNPcarUIdTGNPdzkee2jHS4o4a23zFLv75DmUG6

Karakter: Et frisk pust for alle, der værner om “lægekunst” og “lægen som ekspert” – og ikke alene et algoritme-baseret sundhedsvæsen

  • Værdi for akutmedicinere: 4,5/5
  • Værdi for andre læger: 4/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 2,5/5

Emne: Decision making, uddannelsesvidenskab og læring, feedback, komplekse systemer

Gary Klein er psykolog indenfor decision making, og er vel, hvad man kan kalde en meta-ekspert. Eksert i ekspertise. Han har brugt sit liv til at studere eksperter i sine respektive felter, og hvad der gør dem til eksperter. Hans forsknings ses ofte (fejlagtigt) som modpol til Daniel Kahnemanns “thinking fast and slow”. De to psykologer tilhører forskellige discipliner indenfor decision making, som dog har betydelige overlap. Det lyder måske meget langhåret, men modsat thinking fast and slow, som jeg synes var svær at komme igennem, så er denne bog anderledes relativt let læst, og spændende. Opbygget med case-eksempler på principperne der beskrives (ofte fra sundhedssektoren), kan man alt for ofte finde huller i den måde vi lærer på, den måde vi kører vores afdelinger på, og vores prioritering af algoritmer og Wells scores (clinical decision rules) ved komplekse problemer i stedet for læge-ekspertise.

Bogen kan i høj grad læses med “thanks for the feedback”, og “the checklist manifesto”. Hvor the checklist manifesto forklarer, hvad tjeklister kan gøre ved simple problemstillinger, forklarer denne bog, hvorfor tjeklisterne ikke kan anvendes ved komplekse problemer (noget der beskrives i begge bøger).

Af overstående grunde er dette en af Scott Weingarts (EmCrit) favoritbøger, og han har lavet flere podcasts om emnet “ekspertise”, og “vejen til ekspertise”, og endda interviewet både Gary Klein og Anders Ericsson (en anden ekspert på området).

So what? Vi arbejder dagligt i komplekse situationer (modsat simple – se checklist manifesto herover), hvor lægen som ekspert bør være i fokus (da ingen algoritme kan fikse komplekse problemer tilfredsstillende). Vi har lavet en kontrakt med samfundet, om at blive kundige i ting, som de umuligt kan være kundige via en google-søgning. Vores ekspertise (og “tacit knowledge”) er dog truet i et tiltagende mere økonomi- og algoritme baseret system. For vores patienters skyld, må denne tendens vende, og vi må komme tilbage som eksperter: Uddannelsen må fokusere mere på “tacit knowledge” (fx via shadow boxing), og procedural feedback (= hvordan tænkte man ved udføreslen – ikke hvad resultatet blev. Modsat outcome-feedback) via “deliberate practise”. Bogen her sætter ord og videnskab på det, vi som læger allerede ved.

Vil man have en kortere version med 80/20-reglens take-homepoints kan man se videoerne og høre podcastene herunder, men også læse følgende to artikler

Til hvem: Alle akutmedicinere og uddannelsesinteresserede , alle der tvivler på lægen som “ekspert” og alle der er fanget i et algoritme-baseret helvede

Jeg elskede den, har du mere? Se Scott Weingart (EmCrits) mange podcasts om emnet bl.a The day I didn’t use ultrasound, interview med Anders Erricson, Interview med Gary Klein, alt med chris hicks og mike lauria og joe novac m.m.m.
Gary Klein har skrevet flere bøger (fx seeing what others don’t). Anders Ericsson og Pat Croskerry (diagnosis – interpreting the shadow) eller Chris Hadfield (Astronauts Guide to Life on earth)

Blogs / podcasts / video:

15. Liz Crowe, 2014: The Little Book of Loss & Grief You Can Read While You Cry

https://lizcrowedotorg.files.wordpress.com/2014/03/little-book.png

Karakter: Den første bog du behøver når noget forfærdeligt er sket

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 5/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Sorg, kommunikation, selvhjælp

Har du læst mine blogs, vil Liz Crowe ikke være ukendt for dig. Som en del af FOAMed, SMACC forelæser og fast del af St emlyns teamet, har Liz været en human og kærlig stemme i virvaet, der er vores job. Hun taler oftest om kommunikation, sorg eller burnout / work-life, og hvordan vores samtaler om disse emner ofte er fundementalt forkerte.

So what? Den emotionelle komponent er så ekstrem vigtig som læge – både overfor vores patienter, men også for os selv. Liz er en lyskilde i dette mørke, og hendes billedebog om sorg, er en lille perle. Spring dog gerne bogen over, og gå direkte til hendes blogs og forelæsninger.

Jeg elskede den, har du mere? se fx Bent Falk: At være der hvor du er og Liz Crowes blogs på st emlyns og SMACC videoer herunder

Til hvem: Alle akutmedicinere og uddannelsesinteresserede – og alle der tvivler på lægen som “ekspert”

Blogs / video:

For flere, se

  • St Emlyns -> Liz Crowe
  • SMACC / CODA feed -> Liz Crowe

16. Carley et al, 2017: Risk, probability and decisions in Emergency Medicine

https://i1.wp.com/www.stemlynsblog.org/wp-content/uploads/2017/11/Screenshot-2017-11-11-18.30.29.png?w=856&ssl=1

Karakter: decision makings kernen i en kort e-bog, fra den bedste blog om decision making

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 2/5

Professor Simon Carley og St emlyns blog kræver ingen introduktion på denne blog. Denne bog er en samling af nogle af deres blogs, og tanker om probabilistisk tankegang – som Carley siger, så er vi “probabilistikere” og ikke “diagnostikere”

Gratis link til bogen: https://www.stemlynsblog.org/risk-probability-decisions-emergency-medicine-st-emlyns/

So What? Decision making er svær – Carley et al fra st emlyns har udgivet denne e-bog, som på et let sprog forklarer dig hovedkoncepterne i hvorfor decision making er en videnskab og en kunst i akutmedicin. Vil du have “bogen i en sammenfattende video”, er det “risky business” videoen

Til hvem: Alle akutmedicinere

Jeg elskede den, har du mere? JA masser! Læs mine blogs om diagnostik for links og inspiration (fx Best of 2020 del 1-3 eller brick by brick), og tjek St emlyns linksene og videoerne ud herunder

Video / blogs:

17. Karen Cosby og Pat Croskerry m.fl, 2018: Diagnosis – interpreting the shadow

https://images.tandf.co.uk/common/jackets/amazon/978140943/9781409432333.jpg

Karakter: Lærebogen om decision making og patient safety i akutmedicin

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 3.5/5
  • Læsevenlighed: 2/5
  • Underholdningsværdi: 1/5 (lærebog)

Emne: Patient safety, decision making, komplekse system

Professor i akutmedicin, Pat Croskerry er måske “manden” indenfor decision making i akutmedicin. Han går særligt efter såkaldte “debiasing” strategier, og læner sig mere opad Kahneman, end Gary Klein i diskussionen om ekspertise. Hans bog er dog bestemt værd at læse for alle akutmedicinere med interesse for decision making. Bogen går dybdegående ind på, hvordan vi gør brug af system 1 og særligt 2 tankegang.

Professor Croskerry er desuden en del af et projekt for at øge vores diagnostiske evner, og blive opmærksomme på vores biases, kaldet SIDM (society to improve diagnosis in medicine). Disse har sammen med Julia Bowen, EmCases og Simon Carley taget skridtet videre og anvendt deres viden om system 1 og system 2 i læring (se links til videoer herunder)

Da bogen er en lærerbog (som jeg anbefaler, hvis man er interesseret i emnet), så er den lidt tung for sommerferielæsning. For en hurtig gennemgang af tankerne, kan man læse Croskerrys artikler fx Debiasing part 1 og part 2

So what? Thinking fast and slow (Kahnemann) var en revolutionerende bog indenfor næsten alle fag, der krævede decision making. Denne bog er pendanten indenfor medicin og akutmedicin. Principperne i patientsikkerhed og system 1/2 tankegang gennemgås og eksemplificeres

Til hvem: Alle med interesse indenfor decision making

Jeg elskede den, har du mere? SIDM hjemmesiden, Julia Bowen, St emlyns blog og Gary Klein: streetlights and shadows (herover), Daniel Coyle: The Culture Code (se herunder), samt patient safety videoerne / podcastene af martin bromiley

Blogs:

Video

18. Bernard Lown, 1996: The Lost Art of Healing

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDd2teXrnEIM-elrlvCt4eBSPowS-Bo01astLoxKdWXQoRdIyC

Karakter: Det vi mangler i den teknologi-mættede (forvirrede), overdiagnosticerende, usikkerheds-utålelige moderne medicin

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 4/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: lægekunst, tolerating uncertainty, humanisme, kommunikation, evidence based medicine

Bernard Lown er ofte kaldet en af de bedste læger i nyere tid. Kardiolog og omnipotent, modtager af nobels fredspris for sit arbejde indenfor atom-våben nedrustning, opfinder af defibrillatoren, og skaber af the lown institute, der i årevis er gået forrest i kampen imod “more is more”-pandemien som eksisterer og fører til overdiagnostik i den vestlige medicinske verden. Dr Lowns bog beskriver hans tanker, og er fuld af perler fra en svunden tid, som vi kan lære meget af, hvad angår “bedside manner” og tilgangen til patienten, samt kommunikation og lægekunst

So what? Ekspertise, kommunikation og glæden ved at arbejde, suges ud af os igennem algoritmer og tjeklister, hvor de ikke hører hjemme (se tjeklist manifesto og gary klein herover). Dr Lown ved, hvor skabet skal stå, og har aldrig været bleg (derfor kendt som en “maverick”), for at undgå overdiagnostik af patienten og gøre brug af placebo i form af kommunikation. Vi er i morderne medicin fortabte, og må finde tilbage til patienten, og lægekunsten. Denne bog er en del af den rette vej (også selvom man ikke behøver være enig i alt der skrives)

Til hvem: Alle læger – og principperne burde være almen lærdom

Jeg elskede den, har du mere? Abraham Verghese, Suzanne O’Sullivan (It’s all in your head), Bent Falk (at være der hvor du er), Jerome Hoffman’s youtubevideoer, Bent Falk og Bernard Lown’s blog

Video / blog:

Bernard lowns blog: https://bernardlown.wordpress.com/

19. Gilbert Welch – overdiagnosised

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRR66Z4UapC3xdn_NBiIAM7H94-NM0rEnNI9KyvGVcI20RU-lql

Karakter: Overdiagnosis og hvorfor det er et enormt problem – sort på hvidt

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 2/5
  • Underholdningsværdi: 2/5

Emne: Tolerating uncertainty, system tænkning, overdiagnostik, evidence based medicine

Endnu en af mine kæpheste – overdiagnostik. Gilbert Welchs efterhånden klassiske bog indenfor emnet, indfører dig i argumenterne – omend den er lidt tør. For en akutmedicinsk version på 40 min, se Akutmedicinsk legende, Jerome Hofmanns video herunder

So what? Måske et af de mest presserende og komplekse emner indenfor moderne medicin lige nu. Kernen af at være læge er udover at reducere lidelse, IKKE at skade patienten (first, do no harm – primum non nocere). Overdiagnostik er at ikke alene misse hvad patienten ønsker,

Løsningen er til stor del, “tolerating uncertainty” og uddannelse om overdiagnostik, samt uddannelse i nærvær- og kommunikation med patienten, samt realistisk risikoanalyse og evidens baseret medicine (EBM) fx hér og hér. For ikke at tale om systemets “gå efter manden” i stedet for efter bolden , som du fx kan læse om hér, hér, hér og hér

Til hvem: Til alle, der aldrig har sendt patienter hjem med en let forhøjet D-dimer

Jeg elskede den, har du mere? JA! – Se andre titler fra Gilbert Welch – måske John Brodersen også snart skriver en bog. Medical Reversal af Prasad et al, og bøger af Ben Goldacre er ligeledes anbefalingsværdige. Konklusionen af overdiagnostik-diskussionen leder efter min mening ud i det, som John Mandrola (MedScape), Jerome Hoffmann (se video herunder), Iona Heath (BMJ), Suzanne O’sullivan (It’s all in your head), Bent Falk (At være der hvor du er) og Bernard Lown (The art of healing) taler om – nærvær og kommunikation, samt bedside diagnostik

Nogle få artikler at starte med læger / akutmedicinere (selvom jeg ville gøre denne blog artikelfri), der skulle være interesseret i dette emne:

Video

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2014 (braithewaite 2018: changing how we think about healthcare changes)

https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-52-safer-healthcare-through-human-factors-a-replay-episode-with-martin-bromiley

20. Daniel Coyle, Culture Code

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1e9yi5olTzJDtdRtfmheCSnQ5IkB6jfihjvJ4eQ5tmppVzV6U

Karakter: Succes for teams handler om (fejl)kulturen, og hvordan vi forholder os til konceptet om at lave fejl.

  • Værdi for akutmedicinere: 5/5
  • Værdi for andre læger: 5/5
  • Læsevenlighed: 4/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Psykologisk sikkerhed, “safe container”, Team, fejlkultur, arbejdsmiljø, work-life, second victim

Endnu en bog anbefalet af Cliff Reid, som jeg i den grad kan stå inde for. Daniel Coyle er måske ikke indenfor lægeverdenen, men budskaberne er ikke til at tage fejl af: Skal vi blive bedre, må der være fokus på kultur – de mest succesfulde kulturer i verdnen bygger bl.a. på psykologisk sikkerhed og tilgivende fejlkultur, som vi i den grad har problemer med i vestlig medicin (se også overdiagnostik, risk proximity m.m)

So what? Vi tror individers præstation er vigtige – det er de også, men uden en god kultur, er de suboptimale. At skabe en kultur med psykologisk sikkerhed, evne til at lære af processen i stedet for outcome, og vise sårbarhed, er noget jeg har talt om i flere blogs (se herunder). Årsagen: det er en af kernerne i en god arbejdsplads og derfor burde der være større fokus på det, for vores- og patienterns skyld. Fejlkultur og second victim er ikke bare personlige problemer for os som læger. Det er en stor risiko for patienten, og vores udvikling som system. En kultur, der er tilgivende og åbne omkring fejl, er en kultur, der er i stand til at lære af dem. At skabe dette sikre miljø (safe container / psychological safety) er monumentalt vigtigt indenfor sundhed, og noget man både på personale-, afdeling- og sektor niveau burde prioritere højt!

Til hvem: Til alle, der ønsker en bedre arbejdsplads med fokus på udvikling af sine medarbejdere (i stedet for afstrafning) – og vil have argumenterne til, hvorfor det er en god idé

Jeg elskede den, har du mere? se mine blogs om “safe container” princippet og min læringsblog om, hvordan du skaber et bedre miljø på din afdeling

Video:

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2014

21. Garr Reynolds, Presentation Zen

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3GXBRL93Aq-nYvgeT95Yt_TnDmmKrUTGVTYHotODHpBN9KYfd

Karakter: Selv det bedste og vigtigste budskab betyder ingenting, hvis du ikke kan forklare det

  • Værdi for akutmedicinere: 4/5
  • Værdi for andre læger: 4/5
  • Læsevenlighed: 4/5 (det er en billedebog)
  • Underholdningsværdi: 2/5 (…en billedebog og en lærerbog)

Garr Reynolds er en guru indenfor kunsten at formidle. Dette er en kunst vi alle kan blive bedre til for forfine, uanset hvem man er

So what? På overfladen handler “præsentationsvidenskab” om hvordan man bliver bedre til at levere en fantastisk forelæsning. Men når man går dybere, så handler det om kommunikation i stressede situationer, og formidling af komplekse problemer, så flest muligt får noget ud af det du ved (patienter, studerende etc). Jeg anvender disse principper dagligt i min kliniske hverdag nårm jeg taler med patienter, og når jeg kører ABCDE scenarier (og når jeg underviser / skriver blogs)

Til hvem: Alle med patientkontakt (særligt hvis du også uddanner folk ved siden af)

Jeg elskede den, har du mere? St emlyns – educational theories you must know (specielt “Cognitive load theory” og “dual coding”), lekturer af Ross Fischer (p3 eller ffolliet.com), The story telling animal (Jonathan Gotschall), The Science of Story Telling (William Storr)

Videoer og blogs:

https://emergencymedicinecases.com/presentation-skills/

22: Matt Morgan, Critical

https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1548288981l/43692460._SY475_.jpg

Karakter: Hvis du vil vide, hvad der er vigtigt “upstairs” – et humant indblik på intensivafdelingen

  • Værdi for akutmedicinere: 3/5 (hvis du arbejder i system, hvor du som akutmediciner er på intensivafdelinger, så 5/5)
  • Værdi for andre læger: 3,5/5
  • Læsevenlighed: 4/5
  • Underholdningsværdi: 4/5

Emne: Kommunikation, Patientcentreret care, at reducere lidelse, work-life

Matt Morgan er intensivist i England / Wales, og har under COVID19 epidemien lavet et fantastisk brev til alle “de glemte” patienter, som er blevet delt mange gange. Inden epidemien skrev han blogs for BMJ, og så også denne bog. Han er en ekstremt empatisk og velformuleret anæstesiolog, der er interesseret i sine patienter, ligesåvel som fysiologi (han overvejer at skrive en ny bog om dyrefysiologi, og hvordan det applicerer til mennesker). Bogen her bygger på konceptet om, at besøge sine patienter efter de har været på ICU (ITA) og høre, hvordan de har det (eller de efterladte har det). Vi tror patientens liv fortsætter som normalt, når de forsvinder fra ICU, men oplevelsen, svækkelsen og sygdommens komplikationer fortsætter længe.

En anden fantastisk intensivist, som er interessant for akutmedicinere at kende til, er Andrew Davies, som har en af mine favoritpodcasts, Mastering Intensive Care – som er meget mere end blot intensive care, og er yderst relevant for os som akutmedicinere. Dr Morgan og Dr Davies har lavet en podcast sammen herunder, hvor detaljer om bogen gennemgås

So what? At gå en meter i vores patienters sko, er noget vi alle bør øve os i – enten visualiseings-mæssigt eller bogstaveligt som Dr Morgan forsøger ved sine opfølgninger på patienter han har taget hånd om (se links under punkt 10 – when breath becomes air, for flere historier fra læger, der var patienter)

Til hvem: Til dig (fra din patient)

Jeg elskede den, har du mere? Also Human, Caroline Elton. Atul Gawande: Complications eller Better. Se særligt gerne Mastering Intensive Care Afnsittene (links herunder) med Dr Wischmeyer (Intensivist, som forsker i ernæring / wasating / rehab efter ITA og har selv været patient på intensiv x flere). Synes du om bogen, så hør interview med Dr Morgan i linket herunder

Video / blog

https://blogs.bmj.com/bmj/category/columnists/matt-morgan/

https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-47-matt-morgan-mixing-science-history-emotion-and-humanity-in-telling-critical-stories

Episode 53: A passion to help patients fuelled by his own inpatient experience – a replay episode with Paul Wischmeyer

https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-41-rana-awdish-from-in-shock-to-true-connection-with-our-patients

23: Laurence Gonzales, Deep survival, 2003

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61uSb+qEGTL.jpg

Karakter: Bogen Bear Grylls ville ønske han havde skrevet

  • Værdi for akutmedicinere: 3,5/5
  • Værdi for andre læger: 3,5/5
  • Læsevenlighed: 3/5
  • Underholdningsværdi: 3/5

Emne: Decision making, performance under pressure

Hvordan holder du hovedet koldt i akutte situationer? Et emne, der interesserer de fleste af os med specialer, hvor der til tider, skal træffes beslutninger hurtigt. Gonzales er journalist og interesserer sig som Gary Klein for ekspertise. Mere bestemt, hvad der får folk til at “klare den” / overleve versus ikke. Bogen er blevet en klassiker indenfor emnet, og mange brandfolk, paramedicinere og militærfolk har ladet sig inspirere af den. Selv fik jeg den i sin tid anbefalet af en canadisk anæstesiolog, og emnerne overlapper betydeligt til brug i sundhedssektoren.

Læs også Gary Kleins Streetlights (punkt 15) og Chris Hadfields (punkt 12) – personligt syntes jeg bedre om disse bøger på emnet, da de i min mening gav endnu bedre applicerbare regler (se gerne videoerne under bøgerne – fx “plan for failure” eller “aim for zero”) og var mere underholdende.

So What? Jeg har skrevet mange blogs om emnet “at holde hovedet koldt”. House of gods klassiske citat “take your own puls before the patient’s” ringer klokkeklart i det 21. århundrede, og folk som Scott weingart, Cliff Reid, Mike Lauria og Chris Hicks er FOAMed guruerne indenfor området (se links herunder). Til de 5-10% af vores patienter, hvor beslutninger skal tages hurtigt, er “performance under pressure” en vigtig del

Til hvem: Alle der har set bear grylls, rambo eller 127 hours…eller bare jer, der synes decision making og performance under pressure, i ekstreme sitationer er interessant

Jeg elskede den, har du mere? Se fx Astronauts Guide the life on earth, og SMACC forelæsninger med Cliff Reid på Vimeo (fx how to be a hero), og hans interview med Scott Weingart på emcrit (google cliff reid og Emcrit)

Video:

24. Max Tegmark, 2018 – Life 3.0

https://miro.medium.com/max/1200/1*C9RCZWqW-maWlO07W_Ipvg.jpeg

Karakter: Vil der være behov for os (alle) i fremtiden? En bog fuld af diskussioner, som vi burde have allerede nu

  • Værdi for akutmedicinere: 1/5
  • Værdi for andre læger: 2/5
  • Læsevenlighed: 3/5 (ganske tør, selvom det er en mainstream bog)
  • Underholdningsværdi: 3/5 (godt emne)

Emne: Filosofi, Sci-fi, politik, fremtiden

Jeg er ikke til star wars eller nogen anden form for sci-fi. Til trods for det læste jeg denne bog, da den bestemt ikke bare er sci-fi, men et kig ind i en sandsynlig fremtid. Max Tegmark er en svensk AI (artificial intelligence) forsker på MIT, som i sin bog Life 3.0, beskriver sandsynlige scenarier for, hvordan fremtidens AI forskning vil se ud, og hvordan AI potentielt vil kunne erstatte mange af de opgaver vi dagligt udfører. Bogen er lidt tør, men er ekstremt interessant og favner om emner som filosofi, arbejdsløshed og meningen med tilværelsen hvis en AI kan alting meget bedre end os. Den bliver lidt for Sci-Fi for min smag når han går ind i 9 forskellige scenarier vi kan forvente os

So what? Dette emne, er måske en af de vigtigste samtaler vi kan have som vi endnu ikke har. Arbejdsløsheden der vil komme ifb automatisering af forskellige sektorer er i den nære fremtid – fx transport sektoren. Og denne gang virker det ikke til, at vi bare kan kanalisere folk i underuddannede jobs ind i nye. Som videon herunder siger: They are unemployable (fordi en AI kan gøre det bedre, hurtigere og mere sikkert). Empati virker til at være en af de sidste evner som AI teoretisk kan tage over, og jobs som sygeplejerske, psykolog og læge er ifølge Tegmark mere sikre at vælge for vores børn.

Jeg elskede den, har du mere? nope

Til hvem: Alle som i COVID19 tider, vil have noget andet at tænke på

Video

Honorable mentions / runners up (random order)

  • Samuel Shem, 1978: House of God (Karakter: 4/5)
  • Susannah Cahalan, 2012: Brain On Fire (Karakter: 4/5)
  • Bea Uusma (svensk), 2015 Expeditionen – min kärlekshistoria (Karakter: 4/5)
  • Sidney Dekker, fejlkultur, human factors etc (4/5 – jeg har ikke medtaget hans bøger fordi de er lærerbøger, og fordi de findes gratis som lekturer på hans hjemmeside)
  • Lotte Blicher Mørk, 2016: På en måde skal vi dø (3/5)
  • Atul Gawande, 2002: Complications (Karakter: 3/5)
  • Atul Gawande, 2007: Better (Karakter (4/5)
  • Ben Goldacre, 2008: Bad Science (Karakter: 5/5)
  • Frank Vertosick, 2008: When the air hits your brain (Karakter 3/5)
  • Siddharta Mukherjee, 2010: Emperor of all maladies (Karakter 4/5 – obs: findes som video, der i min mening er dårligere end bogen via PBC)
  • Henry Marsh, 2017: Admissions (Karakter 3/5)
  • Finn Warburg, 2011: I fulde åndedrag: en krigskirurgs erindringer (Karakter: 3/5)
  • Camus, 1947: La Peste (Karakter 4/5)
  • Daniel Kahnemann, 2011: Thinking Fast and Slow (Karakter 3,5/5)
  • Preben Geertinger, Af en Retsmediciners bekendelser (Karakter 3,5/5)
  • Steffen Jacobsen, 2018: Hvis de lige vil sidde helt stille Frue (Karakter: 2,5/5)
  • Jørgen Lange Thomsen: 24 mord i virkeligheden (karakter 3/5)

Der findes en del bøger, som skulle være fantastiske, som jeg endnu ikke har læst, og derfor ikke kan anbefale endnu. Nogle eksempler på bøger jeg mangler, men som er blevet anbefalet på siden “læger”, er:

GOD FERIE! 🙂

Kærligst

Peter

4 betragtning angående “Sommerlæsning 2020 – narrativ medicin”

  1. Jeg kunne godt taenke mig at Matthew Syed’s “Black Box Thinking” også passer fint med den ovenstående list. Jeg er allerede i gang med at tilføje nogle af dem til min goodread “want to read” liste. Tak for deling. God ferie

    1. Hej Ayham!

      Tusind tak for indskuddet 🙂 – jeg læste lige hurtigt en opsummering af bogen, og den virker til at spille på mange af de samme aspekter som “the culture code”, og “thanks for the feedback”. Så vigtige områder, som så sjældent er med i vores tanker, når vi “designer” vores hverdag på vores afdelinger.

      Rigtig god ferie!

  2. Har du nogle fagbogsanbefalinger til den yngre læge med interesse for akutmedicin og klinisk undersøgelse? Jeg har haft stor glæde af dine blogs omkring probabalistisk tankegang.

    1. Hej Nicolaj!

      Tak for at du skriver. Jeg har overvejet at lave en post om det, men har ikke kunnet få tid – meget af det jeg skriver herunder, findes som “kilder” eller “anbefalet læsning” til mine blogs, så et godt tip er at kigge dem igennem.

      Emnet du spørger om, er interessant, og noget jeg selv har prøvet at finde et godt svar på længe. Og jo mere jeg tænker på det, jo mindre synes jeg sådanne bøger bidrager når man kommer lidt udover basics. Jeg har selv været med redaktør og kapitel forfatter på den danske lærebog, og på trods af mit bias , synes jeg den er et godt sted at starte. De basale kliniske undersøgelser man udfører er beskrevet i de danske kliniske undersøgelses-lærerboger, men jeg fornemmer det er mere end det, du søger (dem har du jo sikkert læst).

      DET KORTE SVAR:
      McGee 2017: Evidence based physical diagnosis (opslagsværk) og/eller theNNT og/eller Cifu et al, 2019: Symptom to diagnosis, 5th edition – an evidence based guide (plukker det, du behøver og er præsentationsorienteret og probabilistisk) + find en lærer / mentor der kan vise dig (se at du faktisk udfører undersøgelserne rigtigt og anvender dem på ret tidspunkt i den diagnostiske process jf probabilistisk tankegang) + find videoer fx Larry Mellicks på youtube. For ABCDE-undersøgelsen se herunder og kommunikationsbloggen del 3. Scott Weingart har en liste: https://emcrit.org/recommended-reading/

      DET LANGE SVAR:
      Jeg vil give dig det bedste svar jeg kan, og det kræver en opdeling i et “system 1” svar og et “system 2” svar.

      Generelt når vi “designer” vores kliniske bedømmelse og forfiner den, er denne blog vigtig at have in mente: https://www.stemlynsblog.org/making-good-decisions-in-the-ed-rcem15/

      Vi kan undgå at undersøge speficikke ting længe, uden at misse noget, fordi det er sjældent – fx petekkier hos børn. Men undersøger du ikke alle, vil du misse dem, når du ser dem i din karriere, fordi din undersøgelse ikke er “designet” til det. Der er en balance – man kan udføre for mange høj-specifikke, lav-sensitive tests fx at lede efter petekkier, og disse såkaldte “patognomiske tests”, kan du lave 20 af på alle de patienter du ser, og du vil pludselig se, at du ikke når at se så mange. På den anden side bliver du hurtigere (system 2 bliver til system 1 med deliberate practise), og gør det til “dit repetoir” af tests for denne patient . Fx udfører jeg for alle hovedpinepatienter en test for “horners syndrom”, selvom det er sjældent man finder noget. Generelt bør vores “patognomiske tests” og undersøgelse, designes i akutmedicin efter “de tidskritiske diagnoser”. Det beskrives godt i denne videoserie: https://www.youtube.com/watch?v=_Udy9-3164A (Rahul Patwari – clinical reasoning – illness scripts). Nogle undersøgelser udføres af tradition, nogle fordi vi rører patienten (se Abraham Vergheses argument om dette i hans TED talk om emnet), og nogle af juridiske årsager (står i guidelines :s) – dem jeg vil fokusere på, er de rationeller i kilderne herunder (således Evidence Based Medicine).

      Okay så system 1 og system 2 svaret:

      SYSTEM 2 svaret (det analytiske, rationelle, ”vi har evidens på det meste vi gør”-svaret) er, at du skal vide hvilke tests der er værd at udføre og hvornår (i.e hvad er LR, sens, spec), og for “gruppe” af præsentationer (fx “brystsmertepatienten” eller den neurologiske patient), har man efter anamnesen en slags screeningspanel af undersøgelser for gøre det mere eller mindre sandsynligt om du behøver parakliniske tests eller ej. Således findes der både “præsentationsspeficikke” bøger (fx emergency headache af Orr et al, eller Cope’s acute abdomen), og mere “generelle bøger” (hvor flere præsentationer indgår, men uden en dyb beskrivelse).

      Af generelle bøger / hjemmesider om klinisk undersøgelse, synes jeg vel bedst om
      – JAMA, 2009 – the rational clinical examination (en serie der stadig findes online og opdaters løbende, men som i 2009 blev udgivet som en bog, som kan findes på pdf gratis rundt omkring på internettet)
      – TheNNT.com
      – McGee, 2017: Evidence Based physical diagnosis
      – Cifu et al, 2019: Symptom to diagnosis, 5th edition – an evidence based guide (intern medicin bog, men er meget bred og skal du have én bog, der beskriver præsentationer og rationel tilgang opdateret, synes jeg faktisk denne er bogen man skal overveje at købe – de beskriver LR, the threshold model etc etc, så probabilistisk tilgang) (mere system 2 end 1)
      – Sapira’s art and science of bedside diagnosis (mere system 1 end 2)
      Bemærk dog, at mange af ”undersøgelserne” er lavet på patienter som ikke er akutmedicinske, og ofte af eksperter. Vær derfor opmærksom på om kilder lister en IRR (en eksperts IRR er noget højere) etc. Den eneste bog jeg kender, der gør det, er McGee. Han lister dog ikke i hvilken kontekst undersøgelserne er udførte, og der kan derfor være bias i de LR der opgives (vi anser kliniske tests som generiske til alle situationer, hvilket nok ikke er sandt medmindre det objektive fund er meget tydeligt…hvilket det sjældent er…At høre ”krepetitioner” på en almen praksis Vs Akutmodtagelse Vs lungeafdeling har nok betydeligt anderledes betydning, og dette kommer ikke altid frem i studierne / bøgerne / guidelines. Har beskrevet mere om dette i bloggen: akutmedicineren best of 2020 del 1-2)

      Så findes der de store “bibler” i akutmedicin (tintanilli og Rosen). Personligt har jeg aldrig været fan af de store “bibler”, da de mere virker som encyclopædier og i akutmedicin er jeg ikke imponeret over deres manglende fokus på probabilistisk tankegang og har sjældent LR eller NNT med. Jeg ejer begge på pdf, men anvender dem ikke, og bruger dem kun sjældent til opslag.

      Af specifikke (præsentations- og subspeciale orienterede) bøger findes
      – Neurologi: Fuller et al (neurological examination made easy – seriøst god “made easy”-bog, som jeg ellers ikke er fan af) og Daniel Kondziella et al: Neurology at the bedside og Nerkowitz – Lange Clinical Neurology and Neuroanatomy: A Localization-Based Approach.
      For hovedpine, anbefales Do et al: https://www.researchgate.net/publication/329939433_Red_and_orange_flags_for_secondary_headaches_in_clinical_practice_SNNOOP10_list, og Swadron 2009: http://crashingpatient.com/wp-content/uploads/2011/07/swadron-headache.pdf – Orr et al: emergency headaches er også god. For Svimmelhed: se min blog om emnet, og neuro-bloggen for øvrige generelle kilder
      – Ortopædi: EmCases og EMU365’s orto-episoder, og EmCases gratis E-bog om ortopædi. Findes sandsynligvis også nogle gode danske kilder. Tidligere ville jeg have sagt skadestuebogen fra munksgård, men den udgives ikke længere
      – Akut abdomen: Cope’s (men kontroversiel, så tag den med et gran salt og mere system 1 end 2)
      – Geriatri: Nickels et al, 2018: Geriatric emergency medicine (lavet i samarbejde med EuSEM, og er et godt skridt på vejen. Har skrevet en egen blog om emnet også, hvor jeg har kilder)
      – Kardiologi: Går så hurtigt, og så lidt klinisk undersøgelse virker, så anvend podcasts og blogs (fx First10Em og EmCases)
      – Smerter og funktionelle patienter: Se bl.a Neurosymptoms.org og artikler af Jon Stone (fx “bare essentials” for et overblik). For smerter, se da mine kommunikationsblogs, og udkommer snart med en smerte-blog / farmakologi blog. For denne gruppe kræves empati, og kommunikationsevner, og Suzanne O’sullivans bog It’s all in your head burde være pensum. Fadl har en udmærket bog kaldet “smerter 4. udgave” om emnet også.
      – Toxicology: LITFL og EmCases (”biblen” hedder Goldfranks, men er for omfattende for gennemsnitslæseren i min mening)

      Til ABCDE undersøgelses delen kræves ligeledes både system 1 og 2, og vil hér anbefale
      – Traumatologi: EmCrit Ep 278 – the labors of trauma , EmCases Ep 118+119 Trauma – the first and last 15 min (navne du vil finde SMACC forelæsninger af, er også Chris Hicks – har linket til flere af dem, og på min kommunikationsblog del 3 findes en nærmere beskrivelse)
      – Medicinsk / kirurgisk ABCDE: se kommunikationsbloggen del 3

      SYSTEM 1 svaret (det holistiske svar, det ”bløde” svar, og i min bog det vigtigste svar):
      Problemet ved alle de her “system 2” bøger er, at vores fag (og særligt akutmedicin), er en slags mesterlærer-fag. Du behøver nogen, der kan se, at du laver undersøgelsen rigtigt. Uanset hvor god du tror du er, så er det et eller andet sted på “dunning-kruger-effekt” kurven https://emcrit.org/emcrit/how-not-to-be-a-resuswanker/, og ydmyghed og ønske om at lære er derfor essentielt for at være de bedste vi kan for patienten (jeg får ofte kollegaer ind for at tjekke min ABCDE teknik og basale undersøgelse for, at min IRR og NNT fortsat forbedres) – optimalt filmes vi, og kan gense det (https://emcrit.org/emcrit/thoughts-on-deliberate-practice-expertise/). Det næstbedste er at lære kliniske undersøgelser det fra en video af en ekspert, og der findes der fx Larry Mellicks (professor i akutmedicin) youtube kanal med diagnostik og behandling. Alt det her går ind under “deliberate practise”-paradigmet.

      Så med system 2 har du dine speficikke undersøgelser (værktøjskassen), men hvornår skal du bruge dem? Det er det, system 1 delen bl.a er nødvendig for. Dette er mere “fluffigt” og derfor har der desværre ikke været så meget fokus på det. Men essentielle ting at kunne hér er
      – Kommunikation / anamnese: Se min kommunikationsblog del 1 og “brick by brick” del 1 og best of akutmedicineren 2020 del 1-2, for at forstå, hvorfor jeg synes at dette er DÉN vigtigste kliniske “undersøgelse” vi har at anvende i vores arsenal. UDEN GOD ANAMNESE OG KOMMUNIKATION til at bedømme præ-test sandsynligheden og få et holistisk billede af “hvad de bringer patienten til dig i dag” (og nej, det er sjældent det samme som “chief complaint”, selvom oversigtslisten siger “dyspnø”), KAN INGEN TESTS FORTOLKES (se fagans normogram for forståelse af dette)…sorry. Det er virkelig DÉT vigtigste i min bog, da det både har en enorm diagnostisk og terapeutisk effekt. Kan du være god til én ting, så er det kommunikation. At lære kunsten at tage anamnese og kommunikere, findes der bøger og podcasts om (men meget handler om empati og dit mindset) – kan her anbefale Bent Falk – at være der hvor du er; Mastering intensive care Ep 48 (https://masteringintensivecare.libsyn.com/episode-48-laura-rock-teaching-and-learning-about-communication), EmCases Ep 49+51, Rob ormans “stimulus” podcast Ep 1 (Verbal judo), Bernard Lown (The lost art of healing, herover), vitaltalks hjemmesiden m.m.m (se flere links i kommunikationsbloggen)
      – Gestalt (“at lære at se, det du skal se”): Et emne, jeg kan give dig mange bøger på, og man stadig kun vil forstå delvist. I stedet tjek disse to podcasts / videoer ud: 1) EmCrit OODA LOOP and bread baking -https://emcrit.org/emcrit/ooda-loops/, og 2) Simon Carley – gestalt or guesswork . https://smacc.net.au/2015/11/guess-or-gestalt-by-carley/ (evt 2,5: Cervellin et al 2013 – Do clinicians decide relying primarily on Bayesians principles or on Gestalt perception? Some pearls and pitfalls of Gestalt perception in medicine)
      – At lære “cognitive biopsy” og bias og kritisk tænkning om vores diagnostik: se SIDMs videoserie om emnet (Ep 1-5 på youtube – assesment of reasoning tool: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ8bRZ9aQttyPCgJL0OTHIaODWqblDW9V), Simon carleys forelæsning om emnet https://www.stemlynsblog.org/smacc2019-the-power-of-peer-review/ og can we teach clinical judgement (https://www.youtube.com/watch?v=xorNqVE5QcA) og Gary Kleins “shadow box” metode, beskrevet i denne EmCrit podcast (https://emcrit.org/emcrit/decision-making-gary-klein/ )

      System 1 delen er sværest at lære, og men også vigtigst (derfor er vi alle “studenter” og “yngre læger” hele livet ;), og afdelingerne kræves at have et åbent “fejlkultur”-miljø (og psychological safety) , så vi kan lære og blive bedre – hvilket ikke sker, hvis vi bare beskylder hinanden (https://emcrit.org/emcrit/fixing-mm-conf/ , EmCrit Ep 249), når (ikke hvis) der opstår fejl)

      ….langt svar, og håber det giver bare lidt mening. Det er mere komplekst end som så 🙂

      Skriv gerne igen, hvis du ikke fik svar som du ønskede 🙂
      Bedste hilsner
      Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *