
Få hurtigt indblik i vigtig akutmedicinsk litteratur gennem blogs, podcasts og videoer
I samarbejde med Region Sjælland og med udgangspunkt i de uddannelsesdage for HU-læger i akutmedicin som regionen har udarbejdet i samarbejde med det Harvard-associerede Beth Israel Deaconness Medical Centre i Boston har YDAM fået muligheden for at udvikle en platform til videreformidling af akutmedicinsk læring i form af podcasts, blogs, videoer og andet.
Siden vil løbende blive opdateret med friskt indhold efter hver uddannelsesdag i regionen og vil primært dække emner gennemgået ved disse. Der bliver lagt særligt fokus på kritisk tilgang til primærlitteratur, international som national, baseret på strukturerede tilgange til de forskellige typer studier, udviklet i forbindelse med uddannelsesdagene. På sigt er forhåbningen dog at platformen kan udvikle sig til en kilde til evidensbaseret viden og et forum for akutmedicinsk debat indenfor alle områder af vores fantastiske speciale.
Disclaimer
Det akutmedicinske speciale er i rivende udvikling og det tilgængelige materiale på RESUS-platformen er udarbejdet med henblik på læring på det tidspunkt det er frigivet og det påhviler den enkelte læge at anvende klinisk ræsonnering i overførslen af punkter fra materialet til den kliniske hverdag. Hvor andet ikke er nævnt direkte reflekterer materialet på platformen ikke nødvendigvis officielle retningslinjer eller holdninger fra Region Sjælland.
Hvad er EBM?
Nye Udgivelser
Intro til RESUS
Alle Blogs
Alle videoer
Kliniske værktøjer
Kom igang med din egen Journal Club
Brug RESUS-platformens checklister
Ved hjælp checklisterne til kritisk gennemgang af studier, som er udviklet til RESUS-platformen er der i Region Sjælland oprettet Journal Club med struktureret gennemgang af akutmedicinsk relevant litteratur. En Journal Club kan køres på mange måder, men står du og mangler inspiration eller struktur til at komme igang er du velkommen til at anvende strukturen fra RESUS-platformen. I opstartsfasen er det formentligt nødvendigt at én udvalgt person fra afdelingen står for at arrangere hver Journal Club, men på sigt kan der overgås til en rotationsordning blandt afdelingens yngre læger ud fra følgende struktur:
- En yngre læge gøres ansvarlig for grundig og struktureret gennemgang af artiklen ved brug af checkliste forud for journal club
- Den ansvarlige yngre læge forbereder af en kort introduktion på 5-10 min. til baggrunden for emnet (hvis begrænset, da også meget gerne kort opsummering af tilgængelige evidens før studiet)
- Den ansvarlige yngre læge præsenterer ovenstående og styrer journal club ud fra powerpoint med udvalgte punkter fra checkliste - støttet af senior læge med erfaring i artikellæsning
- Den yngre læge udarbejder en kort sammenfatning af den kliniske impact af artiklen efter journal club til brug for opsummering til ikke-tilstedeværende
Der er i slutningen af hver checkliste tilknyttet et appendix med gennemgang af de vigtigste principper bag det enkelte trin i den kritiske gennemgang, som hjælp til at skabe kendskab til de forskellige elementer og faldgruber i litteraturgennemgangen.
Tjeklister til kritisk gennemgang af studier
I forbindelse med uddannelsesdagene i Region Sjælland har vi udviklet en række tjeklister til struktureret at hjælpe dig igennem en kritisk gennemgang af forskellige typer af studier. Ved at anvende en struktureret tilgang til vurdering af primærlitteraturen tilføjer du facetter og nuancer til studiets resultater og udvider din forståelse af i hvilke situationer de kan overføres til den kliniske hverdag du udfører dit virke i.
Udvalgte internationale kilder
Som en introduktion til helt basal kritisk gennemgang af litteratur har St. Emlyn's lavet en uovertruffen podcastserie: "Critical Appraisal Nuggets" som du kan finde i kolonnen til højre.
I serien gennemgår professor Simon Carly og professor Rick Body fra Storbritanniens nok største FOAMed kilde de vigtigste bias i medicinsk litteratur og hvordan vi kan spotte om et enkelt studie er i risiko for at være påvirket af disse.
Derudover er følgende FOAMed ressourcer anbefalede til EBM-begynderen:
First10EM:
The Skeptics' Guide to EM:
d
Med særlig tak til:
