3 svar

  1. Alexander Gade Jeppesen
    27. marts 2020

    Altid spændende at høre hvordan forskellige hospitaler/lande håndterer triage og initiel udredning.
    Ad. co-vid blodprøvepakke:
    Personligt synes jeg at d-dimer som et co-vid standardpanel kun er med til at mudre billedet. Det må være op til den enkelte klinikers vurd af sandsynligheden for LE, at medtage denne. Udover de andre prøver du nævner, bør LDH og ferritin være med som prognostiske prædiktorer ( er også vist i flere studier).
    Ad ARDS
    Har du kunnet finde studier der ser på prognoser for ikke co-morbide pt med mild-moderat ARDS?
    Ad triage:
    Hvilke læger laver hos jer den initielle triage pba klinisk blik og værdier?
    Som du selv er inde på bør det jo være læger der er vant til den slags opgaver. Dette er dog langtfra altid muligt rent mandskabsmæssigt.

    Mvh. Alexander, introlæge akutmedicin

    Svar

    • Peter Tagmose Thomsen
      28. marts 2020

      Hej Alexander – Tak for gode kommentarer og relevante spørgsmål!

      Ad blodprøvepakken
      Fuldstændig enig – D-dimeren kan generelt (ikke bare ved COVID19) anvendes på to måder
      – Prognostisk: Ofte som en slags mortalitetsmarkør (vigtig for patienten der skal ligges ind, ift hvilken vej de går – ej relevant på akutmodtagelsen), eller hvis du er i tvivl om patientens luftvejssymptomer er noget andet (fx
      – Diagnostisk: Hyppigst anvendt ved LE diagnostik, og forstår man sig på de bayeresiske principper kan den også have nogen rolle (omend kontroversiel) ved fx aortadissektion, mesenterisk iskæmi og Sinus Vene Thrombose

      Ved COVID19 anvender vi den som en prognostisk markør (og vi tager den ikke medmindre vi tror patienten skal ligges ind – dog diskuteres der lidt om vi alligevel skal tage den som en del af patientens risikobedømning. Jo højere, des højere mortalitet. Men personligt mener jeg, at vi ikke behøver den hvis patienten ikke skal ligges ind….hvis du kun skal gå ind til patienten x1, som vi ønsker, så skal du dog have overvejet alle dine blodprøver fra start, om ikke du vil tage alle rør på alle patienter, og så bare sende nogle af dem)

      Ad LDH og ferritin
      Jep (EmCrit -> Corona) – hele diskussionen om hvorvidt vi egentlig skal bruge de diagnostiske markører er åben. På akutmodtagelsen har de lille rolle synes jeg (har dog anvendt dem til at se om patienten havde et “corona billede” til at sænke sandsynligheden for andre mere alvorlige differentialdiagnoser: “ruling out by ruling in”). I virkeligheden kan vi nok se på patientens SAT, og kliniske tilstand langt henad vejen.

      Som jeg har skrevet på facebookgruppen for læger, så er den eneste prøve (udover A-gas) som ændrer min håndtering af en sandsynlig COVID19 patient, pro-kalcitoninen, da hvis den er >0,5 overvejer jeg stærkt antibiotika

      Ad ARDS hos ikke-COVID patienter
      Nej – har ikke søgt så meget ind i det, da det ikke har så stor relevans fra akutmodtagelsen. I virkeligheden ved jeg ikke om de har ARDS eller ikke (har ikke data nok for at de kan leve op til berlin-kriterierne – https://litfl.com/acute-respiratory-distress-syndrome-ards/)

      Vi sender mange hjem, med besked om at komme tilbage, så længe de kan holde en SAT >93% og ikke har stort work-of-breathing, og vil kunne reagere hvis de sendes hjem og forværres.
      Vi ser ikke så mange i den “milde” kategori (de sorteres ofte fra i triagen eller også håndterer vi dem uden A-gas, fordi deres SAT er god).
      Det er mest moderat-svær der kommer forbi triagen.

      Ad triage
      Hos os er det H-uddannelseslæger med mindst 3 års akutmedicinsk erfaring, eller derover.
      I Danmark er det ikke muligt med aktuelle mandskab, nej. I Danmark har man dog praksislæger med god gestalt-triage-evne / lægevagten. De laver stort set samme opgave som vi i Sverige som akutmedicinere ofte vil udføre i triagen. Man kan måske få dem ind, som triage, hvis der ikke er akutmedicinere nok?

      Tror vi er nødt til at tænke udover eget speciale pga bemandingsproblemerne på akutmodtagelserne lige nu. Og der mener jeg almen praksis på mange måder, er det danske akutmedicinske speciale nærmest

      Bedste hilsner
      Peter

      Svar

      • Peter Tagmose Thomsen
        29. marts 2020

        PS: angående dit spørgsmål om mild ARDS hos unge.

        Jeg tror jeg forklarede mig dårligt, ift hvad du egentlig spørger om (ret mig, hvis jeg er forkert på den).

        Det du egentlig spørger om, er om vi kan sende dem med mild ARDS hjem, hvis de er unge og uden ko-morbiditet?

        Jeg har tænkt over det længe i dag og talt med nogle af mine kollegaer, og tror det kommer ned til SDM (shared decision making), afdelingspladser og tryghed for dig og patienten

        visse steder i USA (New York), ved jeg, at de forsøger at organisere ilt med hjem, og kan anbefale folk at købe en SAT-måler selv, så hvis de persisterende har SAT <90%, skal de komme ind.

        Unge personer uden komorbiditeter, som har SAT fx 88-93% (og man ikke tror det er anden årsag), tror jeg ikke nødvendigvis har ARDS ud fra definitionen (der findes desuden lidt diskussion om konceptet ARDS, se fx Vincent et al, 2015 Ten big mistakes in intensive care medicine). Jeg ved i skrivende stund ikke, om det giver mening at tage blodprøver og ultralyd på disse patienter for at risiko-bedømme dem (jeg tror i sidste ende det kommer ud på SDM, og deres kliniske status ud fra din gestalt bedømmelse)

        Jeg sender nogle af dem hjem efter samtale med dem, om at komme igen (da de jo har en høj post-test sandsynlighed for at blive værre – men alligevel måske kun 30-40%, hvilket betyder du holder en del ude fra hospitalet, formentlig uden større problem for patienterne – de skal jo ikke intuberes endnu, og HFNO / ilt / NIV er ikke beviseligt mortalitet / morbiditet reducerende. Så for mig vil det være en watchfull waiting strategi med grundig information. Og er de meget angste, må vi tale om indlæggelse alt efter pladssituationen)

        Pas på dig selv (psykisk og fysisk)
        Bedste hilsner
        Peter

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbage til toppen
mobil desktop